Hirlevél
 
E-mail:  
  Feliratkozom>>
  Leliratkozom>>
 
Iwiw

 

Domotex2013 - 2013-01-17

Ismét ott voltunk a világ legnagyobb szőnyegvásárán!

 

Már a Domotex sem a régi!!!

 

2000-es évek közepe óta járok erre a hannoveri vásárra, és a 2008-as válság óta megváltozott a kiállítók összetétele. Nagyság rendekkel kevesebb kiállító hoz klasszikus kézi csomózású szőnyegeket, például törökországi Herekéből évek óta nincs készítő!

Egyre inkább a mai lakás trendeknek megfelelő szőnyegeket hoznak a kereskedők, és nem a klasszikus szőnyeg kultúra egyedi darabjait!

Persze ehhez hozzájárul, hogy a világban egyre kevesebben csomóznak szőnyegeket, és a valódi egyedi selyem mestermunkák már a nyugati felső középosztály számára sem megfizethetőek!!!

Rengeteg a gépi szőnyeg. Ami számomra is meglepő, nagy divatmárkák,pl. Pierre Cardin,Guy Laroche, saját kollekciókkal jelentkeztek!Iránból is több kiállító volt, hagyományos mintákkal készített gépi szőnyegekkel!

Ma már a nagy kézi szőnyeg exportálók:India,Pakisztán,Kína,Nepál és Marokkó, és az irániak az értelmetlen szankciók miatt hátul kullognak!

Ami különösen szívfájdalmam, hogy a kumi selyemszőnyeget, nemcsak Kínában, hanem már Üzbegisztánban is másolják.

A legdurvább: hogy Iránon belül is másolják a kedvenc kumi selyem szőnyegeimet, Maravében és Sandzsében.

............................................................................................................................................................................................................................................