Hirlevél
 
E-mail:  
  Feliratkozom>>
  Leliratkozom>>
 
Iwiw

A kvalitásos antik és új szőnyegek nem csak önmagukban szépséges műalkotások, hanem időtálló befektetési tárgyak és akár a lakás díszei.
Az antik szőnyegeknél a ritkaság, a fizikai állapot, a szőnyeg tényleges történetének ismerete, stb..., mind, mind meghatározza a piaci értéket.
A nemzetközi kereskedelem nyilvános csatornáin sosem fogunk találkozni az igazán értékes szőnyegekkel, más zárt körökben találják meg új gazdáikat.
Az alábbi, legnevesebb oldalakon ritkán találunk 100.000,-USD-nál nagyobb árakkal, ami csak kezdő ár a valódi antik daraboknál.
www.christies.com, www.sothebys.com, www.dorotheum.com
www.jpwillborg.com, www.rippon-boswell-wiesbaden.de

www.hali.com a világ egyetlen, nemzetközi magazinja szőnyegekről, a szőnyeg szerelmeseinek két - havonta megjelenő "Bibliája"

Az új selyem szőnyegek, ma a kifejezetten gyűjtésre ajánlott kategóriába tartoznak. Előre láthatóan 20 - 30 év elteltével már sehol a világban nem fognak selyem szőnyeget készíteni.
A világ egyik leghíresebb selyem szőnyeg fajtája, a Hereke, Törökországban készült. Ma már 30 éve egyetlen új, eredeti Herekévek nem találkozhattunk a piacon. Amit az isztambuli bazárban árulnak Herekeként az amerikai turistáknak, mind Kínában készült másolat. Nincs ember Törökországban, aki éveket áldozna egy selyem szőnyeg elkészítésére az életéből.
Iránban az elmúlt két évben 30 - 40 %-kal mentek fel az árak, mivel a korábbi 5,3 millió szőnyegkészítőből. 1,5 millió hagyott fel a szőnyegcsomózással. Selyemszőnyeg gyártás utolsó fellegvára talán Kashmir, ahol a bizonytalan politikai helyzet miatt, nincs más jövedelemforrás, mint a szőnyegkészítés.

A selyemszőnyeg értékének megállapításakor a következő szempontokat vesszük figyelembe:
1. a szőnyeg színvilága
2. a szőnyeg minta világa
3. a szőnyeg anyagának minősége
4. a szőnyeg csomószáma, melynek nemzetközi minősítő táblázatát az alábbi linken találjuk

www.oldcarpet.com/knots

Nagyon fontos tanács a kezdő gyűjtőknek, szőnyeget, főleg selyemszőnyeget, csak úgy vásárolunk, ha kezünkbe foghatjuk a megvásárolni szándékozott szőnyeget, és a fenti lista alapján elbíráljuk az egyedi értékét.

www.imm.hu