Hirlevél
 
E-mail:  
  Feliratkozom>>
  Leliratkozom>>
 
Iwiw

 

Az Első Pesti Szőnyeg Társaság vacsorával egybekötött évzáró ülése a Gundel Étteremben - 2007-12-11

Az évzáró vacsora teljesen megfelelt egy szőnyegtársasági összejövetelnek, legyen az New Yorkban vagy Londonban, vagy most már Budapesten.

Először a tagság ez évi szőnyeg szerzeményeit tekintettük meg a tulajdonos bemutatásával.Többségben voltak a selyemszőnyegek, valódi különlegességekkel. Hereke, Tabriz- Hereke, két arcú nomád selyemszőnyeg. Két gyapjú szőnyeg volt. Az egyik magyar ritkaság, a békésszentandrási manufaktúra első szőnyegeinek egyike, valamint egy különleges Zabol, nomád ima szőnyeg.

Következtek a videós uti beszámolók, a tagság ez évi szőnyeges túráiról. Szlankó János a türkmenisztáni útról,míg Reök Cecília a kaskai nomádoknál tett iráni útról. Ez is valódi különlegesség volt, hisz eredeti kaskaj esküvőbe kaptunk betekintést.

Még az étel felszolgálása előtt döntéseket kellett hoznunk. Megszavaztuk az elnök helyettes és elnöki tanácsadó személyét.

A jövő évre terveink a következőek:

1/ Januárban közös szőnyeg kiállítás látogatás, tárlatvezetéssel az Iparművészeti Múzeumban.

2/ Január 19-én pedig szőnyeg előadás a Kogart Baráti körével az Andrássy úti Kogart-házban.

3/ Áprilisban meglátogatjuk Angliában élő egyetlen tiszteletbeli tagunkat, dr Unger Ödönt, akit a nemzetközi műgyűjtő világ már Edmund de Unger néven ismer.Természetesen magyarként a világ talán legjelentősebb magán szőnyeg gyűjteményének tulajdonosa.

4/ Májusban szőnyeg túrára megyünk Üzbegisztánba,Bukhara,Samarkand bazárjait szeretnénk bejárni.

5/ Még a 2008-as év első felében megszeretnénk hívni Magyarországra Peter Bichlert, aki az osztrák szőnyegtársaság elnöke, hogy meséljen már az osztrák tapasztalatokról.

6/ 2008 március 8-án lesz az első születésnapunk, ebből az alkalomból csatlakozzunk a nemzetközi szőnyeg társaségok new yorki központú szervezetéhez, az ICOC-hoz.Itt jegyzem meg, a szervezet elnöke szerint ( Dennis R. Dodds ) , a legpatinásabb tagszervezetük és egyben a legrégebbi működő szőnyeg társaság, a new yorki Hajji Baba Club, melyet 1932-ben alapítottak.
(Tíz évvel korábban,1922-ben már Pesten megalakult a Magyar Szőnyegkedvelők Egyesülete.Ha nincs 1945, ebben is mi lennénk az elsők szőnyeg vonatkozásban.)

Természetesen 2008-ban is megtartjuk az éves szőnyeg kiállításunkat, több alternatíva is szóba került, de mindenképpen Pesten szeretnénk tartani.

............................................................................................................................................................................................................................................