Hirlevél
 
E-mail:  
  Feliratkozom>>
  Leliratkozom>>
 
Iwiw
Népszava Online - Mesélő szőnyegek - 2008-01-16

Mesélő szőnyegek
Miért perzsa a török szőnyeg?
Az Első Pesti Szőnyeg Társaság mutatkozik be január 19-én este a KOGART Baráti Kör rendezvényén, amelynek keretében Reök Cecília iparművész a résztvevők előtt rajzol meg egy szőnyegmintát. Az eseményre ellátogatók megtudhatják, milyen hagyományai vannak a magyar szőnyeggyűjtésnek, miért perzsa a török szőnyeg, és azt is, hogyan érhet egy szőnyeg 2 millió dollárt. A résztvevők bepillanthatnak az iparművészeti ág titkaiba, filmen megnézhetik, hogyan dolgozik egy türkmén, egy kasmíri és egy iráni szőnyegkészítő.

A KOGART Ház előzetes programajánlója szerint a baráti kör tagjai és az eseményre belépőjegyet váltók élőben követhetik, amint egy festőállványon az iparművész megrajzol egy mintát. Most lesz hamarosan egyéves a társaság. Jelenleg tíz lelkes tagja van, akik mind gyűjtők, a szőnyeg megszállott kedvelői - tudta meg az MTI munkatársa a társaság jelenleg egyetlen iparművész-textiltervező tagtól, Reök Cecíliától. A társaság célja a hazai szőnyegkultúra fellendítése.

A II. világháború előtti időkben Magyarországon sok szőnyeget vásároltak az emberek és használták is ezeket, azaz kifinomult volt a szőnyegkultúra. Ezt jelzi - amit kevesen tudnak - hogy 800 darabos, Európában is különlegesen gazdagnak számító antik szőnyeggyűjtemény található az Iparművészeti Múzeumban, bár egyszerre ezeket természetesen nem szokták kiállítani - mondta a tudósítónak a textiltervező.